Agurkeeksperimentet…
Sidste weekend var Marie-Louise og jeg udtaget til finalen i Magasinet Lækkeriers læserudfordring 2020 med vores bud på en kage under temaet “Grøn”. Det var den sjoveste dag og vi fik rigtig mange positive tilbagemeldinger – både på kagens udseende og smag 🙂 Vi vandt desværre ikke, vi var oppe mod 3 dygtige amatørbagere.
Vi havde et mål om at udfordre smagsløgene og tænke lidt ud af boksen. Med temaet grøn tænkte vi straks ’AGURK – man må da kunne lave noget med agurk, der udfordrer den traditionelle kage, men smager skønt! Vi elsker begge syltede agurker og derfor skulle den syltede agurk selvfølgelig også inddrages. Kagen skulle selvfølgelig have udseende som en agurk, deraf formens aflange facon og pynt. Kagen blev pyntet med en agurkefarvet glaze, grønne isomaltspiraler, chokoladestøbte agurkeblade samt gule spiselige blomster.
Vi har afprøvede og testede forskellige ingredienser, forhold og smage og er kom frem til en kage indeholdende nedenstående elementer.
Jeg glæder mig til at se om I tør kaste Jer ud i #agurkeeksperimentet – tag mig gerne @migtid, så jeg kan se Jeres variant 🙂
‘Agurken’
Ca. 10 pers.
Elementer
Agurke-/Pistacie bund
Æble-/ lime mousse
Indlæg med vaniljesyltede agurke- og æblestykker-
Glaze
Remedier/form
Indsats til Silkomart Bouche form
Silkomart Bouche form
Syltet agurk/ æble indlæg
Ingredienser:
150 gr æblemost
50 gr æblecidereddike
15 gr limesaft (ca. 1 lime)
1 tsk vaniljepaste
½ dl sukker
1,5 blad husblas
40 gr agurkestykker
40 gr æblestykker
Fremgangsmåde:
Udblød husblas i en beholder med iskoldt vandt, ca. 10 min.
Kom æblemost, æblecidereddike, limesaft, vaniljepaste og sukker i en gryde og giv det et opkog.
Vrid husblassen fri for vand og kom den i den varme syltelage.
Skræl æble og agurk. Skrab agurkens bløde midte ud. Skær begge dele i små kvadratiske stykker og kom dem i bunden af en silikoneform.
Hæld den varme lage over, så den lige dækker æble-/ agurkestykkerne.
Stil på frys.
Agurke-/pistacie bund
Ingredienser:
100 gr agurk
½ lime (skal og saft heraf)
75 gr blødt smør
75 gr sukker
½ tsk vaniljepaste
1 pastauiseret æggeblomme
1 pastauiseret æggehvide
25 gr pistaciekerner
100 gr kagehvedemel
1 tsk bagepulver
1 knsp fint salt
100 gr Nougat
50 gr fint hakket pistaciekerner
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 175 grader varmluft.
Skrab den bløde midte ud af agurken. Blend den resterende agurk med limesaft.
Pisk sukker, blødt smør, vaniljepaste og lime sammen til en lys og luftig masse.
Tilsæt æg og pisk godt.
Hak pistaciekernerne til pistaciemel og bland sammen med mel, bagepulver og salt.
Vend halvdelen af de tørre ingredienser i æggemassen. Vend herefter skiftevis den blendede agurk/lime og den resterende del af de tørre ingredienser i dejen.
Kom bagepapir på en bageplade og dejen i en firkantet justérbar kageform på 25 x 10 cm. Bag ca. 20 min. Når kagen er kommet ud af ovnen, kommes nougaten oven på, så den smelter. Fordel den jævnt ud på kagen, og drys herefter med de hakkede pistaciekerner.
Køl af og skær til, så den passer i den silikoneform mousse og indlæg skal støbes i.
Æble-/ lime mousse
Ingredienser:
3 dl æblemost
½ dl sukker
1 lime (saft og skal heraf)
1 tsk vaniljepaste
3 blade husblas
2 dl kefir
3 dl piskefløde
Fremgangsmåde:
Kom æblemost, sukker, vaniljepaste, limesaft og limeskal i en gryde. Reducér væsken til 1 dl ved middel/høj varme.
Udblød husblas i en beholder med iskoldt vandt, ca. 10 min.
Æble/lime siruppen hældes i en skål. Den udblødte husblas vrides fri af vand og røres ud i den stadig varme æble/lime sirup, så den smelter.
Kom kefir i æble/limesiruppen under omrøring med piskeris – lidt af gangen, så husblassen ikke får et chok og danner tråde.
Pisk fløden let og vend den i moussen.
Samling af kagen
Kom ca. halvdelen af æble/ lime moussen i formen og sæt den på frys i 20-30 min. Kom herefter det frosne indlæg oven på moussen. Kom herefter resten af moussen hen over indlægget og placér bunden som det sidste element, inden kagen stilles i fryseren natten over.
Glaze
Ingredienser:
6 blade husblas
150 gr sukker
85 gr vand
150 gr glukosesirup
100 gr fløde
150 gr Velvet chokolade
Grøn, gul og sort pastafarve
Fremgangsmåde:
Udblød husblas i en beholder med iskoldt vandt, ca. 10 min.
Kom sukker, vand, fløde og glukosesirup i en gryde op varm det op til sukkeret er opløst.
Den udblødte husblas vrides fri af vand og røres forsigtig ud i den stadig varme væske. Forsøg at undgå luftbobler.
Kom chokoladen og pastafarve i et litermål/ høj beholder og hæld den varme væske ned i beholderen langs kanten, så du mindsker udviklingen af luftbobler. Lad stå et minuts tid.
Før en blender skråt ned i glazen og blend. Hold endelig blenderen nede i glazen, så der ikke udvikles luftbobler.
Når glazen har den ønskede farve køles den til 30-35 grader og hældes over den bundfrosne kage.
Pynt
Chokoladestøbte agurkeblade
Velvet chokolade
Grøn kakaosmørfarve
Citronmelisse blade
Kom Velvet chokolade i en skål sammen med ønsket mængde grøn kakaosmørfarve. Temperer chokoladen vha. podningsmetoden. Pensl den tempererede chokolade på de tørre blade. Lad chokoladen sætte sig og træk forsigtigt blade af.
Isolmalt snirkler
Isomalt
Grøn pastafarve
Smelt isomalt i en gryde ved middel/høj varme og tilsæt pastafarve til ønsket farve er opnået. Lad sukkermassen køle til den har en konsistens, hvor med en ske kan trække lange tråde, som du kan vikle omkring skaftet på en gaffel, ske etc. Lad snirklen sidde kort til du kan trække den forsigtigt af.
Lad snirklen sætte sig på et stykke bagepapir og kom i en tætsluttende beholder (snirklerne skal ikke have kontakt med hinanden, da de klistrer til hinanden i starten).
Blomster
Gule spiselige blomster (Tagetes)
Ingen kommentarer endnu